Srečni otok Rab

Otok Rab je tako imenovan otok sreče. Prav vsak otok v hrvaškem arhipelagu ima svoje značilno ime in ni prav nič presenetljivega, da si je otok Rab izbral tako čudovito ime, da ga predstavlja. Prav vsako mesto na otoku ima svojo posebnost, prav vsem pa so skupne čudovite plaže, prelepa mestna jedra, bogata gostinska in kulinarična ponudba ter pester nabor namestitvenih enot.

Glavno mesto otoka se imenuje Rab. Mesto se ponaša z mnogimi nagradami in priznanji, kot je titula najboljšega turističnega mesta na Jadranu. Mesto Rab je prepoznavno po svojih štirih zvonikih in čudovitem parku. Staro mestno jedro nudi mnoge zanimive zgodovinske spomenike in arhitekturo, ki priča o preteklih časih. Tukaj lahko kupite ogromno lokalnih proizvodov in se spoprijateljite z domačini, ki vam bodo z veseljem povedali kakšno zanimivost o otoku. Če se odpravljate na dopust na otok Rab, poleg glavnega mesta obiščite tudi Banjol. To mesto je znano predvsem po svojih idiličnih plažah, imenovanih Padova I, II in III. Če se boste zadrževali v Padovi, je do starega mestnega jedra speljana čudovita obmorska pot, kjer boste lahko občudovali prekrasne poglede na sončni zahod ali pa občudovali notranjost otoka. V Banjolu je še posebej zanimivo petega avgusta, ko slavi zaščitnica mesta, Sveta Lucija. Takrat lahko spremljate ogromno kulturnih prireditev, pestra pa je tudi ponudba zabavnih dogodkov.

otok rab

Ko se boste odpravljali na otok Rab, bo prvo mesto, skozi katerega boste peljali, Barbat. Tukaj se boste lahko sproščali na čudoviti prodnati plaži, še posebej pa priporočamo obisk kakšne lokalne gostilne. Barbat je namreč znan po okusni domači kulinariki, ki temelji predvsem na morskih jedeh, ki so pripravljene skupaj z domačimi sestavinami. Še posebej pa so tukaj znani po pripravi škampov, ki se kar topijo v ustih. Mesto pa je sicer znano tudi po ladjedelnicah, ki so tukaj zelo priznane, mojstri pa cenjeni. Če ste športni tip ali pa vsaj ljubitelj rekreacije, boste uživali v sprehodu, teku ali pa kolesarjenju po šest kilometrov dolgi obalni potki, ki se vije vse do glavnega mesta otoka. Idealna je za jutranjo rekreacijo ali daljši večerni sprehod. Otok Rab ima res vse potrebno, da se boste na dopustu počutili lepo in srečno. Naslednje mesto vredno obiska pa je Kampor. Tukaj se res vidi prepletanje tradicije in sodobnega sveta. To je drugače ribiško mesto, ki je obdano s čudovito naravo, ki je del gozdnega rezervata Dundo. Tukaj boste našli čudovite prodnate in peščene plaže, na katerih je ogromno naravne sence in je zato primerna destinacija za družine z otroki. Ekološka pridelava hrane tukaj poskrbi za kulinarične užitke na visokem nivoju, številne kolesarske in pešpoti pa bodo poskrbele za razgiban dopust. Del Kamporja je Suha Punta, ki je raj za turiste, saj je tukaj turistična ponudba izredno pestra. Tukaj so mnogi hoteli, restavracije in bari, kjer vam nikoli ne bo dolgčas. Ker je Suha Punta na kocu gozda, boste imeli dovolj sence in možnosti za rekreacijo.

otok rab

Otok Rab je kot že omenjeno prejemnik ogromno priznanj in nagrad. Mesto Lopar je med drugim prejemnik nagrade Plavo jedro, ki nam pove, da je to najlepše urejeno malo mesto na Kvarnerju. Tukaj je tradicija turizma izredno dolga. Njihova največja prednost, zaradi katere se turisti odločajo za oddih, so zagotovo peščene plaže. Majhne uvale so izredno romantične, mesto pa lepo urejeno. Naslednje mesto, ki je najmlajše mesto na otoku pa je Palit. Tukaj boste med drugim našli nudistično plažo, za vso ostalo turistično ponudbo pa je tukaj redno lepo poskrbljeno. Mesto je moderno in nudi ogromno restavracij, barov in prostorov za zabavo. Otok Rab pa je poskrbel tudi za tiste, ki radi uživate bolj samoti. Mestece Supetarska Draga je eno najstarejši mest na otoku Rabu.

Naravne plaže in neokrnjena narava so pravi raj za ljubitelje samote. Supetarska Draga je obkrožena z majhnimi otočki, ki so kot nalašč za raziskovanje in uživanje na samotnih plažah. Tam ni restavracij in barov, tako da si v primeru izleta vzemite s sabo dovolj hrane. Otok Rab opravičuje svoje ime kot otok sreče, saj je s soncem obsijan otok raj za prav vse turiste. Nudi neokrnjeno naravo, množico športnega in kulturnega dogajanja, prelepa stara mestna jedra in prijazne domačine. Kulinarika na otoku je izjemna, tako da boste prišči na svoj račun vsi ljubitelji morske hrane in privrženci ekološko pridelane hrane.

Če pa je dogajanja na otoku za vas premalo, pa se še vedno lahko odločite za izlet na bližnje otoke ali otočke ali pa si ogledate katerega od nacionalnih parkov. Športni navdušenci boste uživali v bogati ponudbi vodnih športov ali pa športov na suhem. Družine boste uživale v peščenih plažah, kjer je postopen vstop v morje, tako da je to idealno za neplavalce ali začetnike. Tisti najmlajši pa bodo uživali v izdelovanju peščenih gradov. Poletnega dogajanja je več kot dovolj in domačini na otoku so poskrbeli prav za vse aspekte zabave. Obiščite otok sreče in uživajte v zasluženem dopustu.

Srečni otok Rab
5 (100%) 6 votes