David Vidrih: Vodič po severni Etiopiji

David Vidrih sem obiskal severno Etiopijo, kjer lahko najdemo nekatere najbolj neverjetne znamenitosti in razglede v celotni Afriki. Od urejene zgodovinske poti in kamnitih cerkva v Lalibeli, do Danakilsega nižavja pa vse do Simienskih gora. Vključite še bogato kulturo in gastronomsko raznovrstnost in razumeli boste, zakaj se ta kraj pogosto imenuje zibelka človeštva.

Kamnite cerkve v Lalibeli

Mesto Lalibela je svetovno znano po svojih kamnitih cerkvah. V okolici mesta je bilo postavljenih 11 cerkva, katere je v dvanajstem stoletju dal zgraditi kralj Lalibela, ki si je na tem mestu želel postaviti nov Jeruzalem za krščansko vero.

etiopija

Jezero Tana

Če obiskujete Etiopijo morate brez dvoma obiskati jezero Tana, ki predstavlja izvir za Modri Nil, ki se v mestu Kartum izteka v reko Nil. Na jezeru je več otočkov na katerih so skriti majhni samostani s čudovitimi poslikavami. David Vidrih priporočam, da si izposodite čoln in se sami odpravite raziskovati po sproščujočem jezeru.

Gorovje Simien

Etiopija predstavlja dom za približno 70 odstotkov vseh gora, ki jih najdemo na afriški celini in gorovje Simien je eno izmed najbolj spektakularnih. Na območju je organiziranih več vodenih pohodov, kjer vas bodo izkušeni vodiči popeljali po poteh, ki vam nudijo najbolj spektakularne poglede.

To območje je tudi dom več kot 180 vrstam ptic in drugim živalim, katere lahko opazimo, če imamo srečo.

etiopija2

Cerkve v Gheralti

V živo steno gorovja Gheralta so v davni preteklosti domačini izklesali cerkve. Izklesanih je bilo približno 30 cerkva, nekatere danes več niso preveč dobro ohranjene, medtem ko so druge v izvrstnem stanju. David Vidrih sem obiskal eno izmed njih, do katere se je bilo potrebno povzpeti z plezanjem po vrvi.

Gandar

V 1. stoletju je cesar Fasil postavil za prestolnico svojega cesarstva mesto Gondar, kjer je dal zgraditi mogočno utrdbo. Grad je odprt za obiskovalce in je neverjetna izkušnja. V kleti je postavljen tudi podzemni bazen, za katerega sem David Vidrih ugotovil, da so ga uporabljali za med verskimi prireditvami.

V okolici je tudi več cerkva, ki so odprte za obiskovalce.

etiopija3

 

Hrana in pijača

Eno izmed najboljših stvari pri obiskovanju tujih kultur, je raziskovanje nove hrane in pijače. Priporočam, da poskusite injero, ki je kruhu podobna jed in seveda tudi vse drugo, kar bo izgledalo okusno na vašem potovanju.

Kot David Vidrih so tudi prebivalci Etiopije so navdušeni pivci kave. Pogosto uživajo tudi pijačo z imenom Tej, to je sladka pijača narejena iz suhega medu in vina.

Ocenite prispevek